Ortoptica computerizata

Posted Posted by admin in General     Comments No comments
mart.
8

Ortoptica este ştiinţa care se ocupă cu evaluarea şi antrenarea vederii binoculare, care implică funcţionarea armonică a celor doi ochi împreună şi gradul de suprapunere a celor două imagini într-una singură (fuziune).

Cand sunt necesare exercitiile ortoptice?

– cand exista un strabism, mai ales discret, dar devine mai evident cand pacientul este obosit;
– in afectiunea numita Insuficienta de Convergenta, adica dificultatea de privi la distante de aproximativ 30 de cm;
– in afecţiunea numită Exotropie Intermitentă, când ocazional un ochi “fuge” către exterior;

Programul de ortoptica computerizata masoara automat:

  • foriile orizontale si verticale (pozitia adoptata de ochi atunci cand se rupe fuziunea); stereopsia pe stereograma cu puncte aleatorii (perceptia binoculara a adancimii);
  • amplitudinile fuzionale (gradul maxim de convergenta sau divergenta);
  • capacitatea acomodative (focalizarea).

Masuratorile sunt inregistrate automat si pot fi printate pentru stocare permanenta si documentare. Procedurile standardizate de testare elimina variabilitatea inter-examinator si intra-testare, rezultatul fiind o repetabilitate mai buna.  Programul poate fi folosit pentru a masura urmatoarele abilitati: oculomotoare, urmariri si sacade, gamele fuzionale, foriile, unghiul obiectiv, unghiul subiectiv, campurile motorii, zonele de supresie, stereopsia si memoria vizuala.

Ortoptica computerizata foloseste singurul mod dovedit stiintific de a reduce astenopia (oboseala oculara), a imbunatati gamele de vergenta si a corecta anomaliile binoculare. Testarea sau exersarea se pot face automat sau prezentate selectiv.

 

 

 

 

 

In cazul in care suferiti de probleme musculare oculare, acestea nu pot fi tratate in modul obisnuit, prin prescrierea unei perechi de ochelari. Insa doctorul dvs. va poate prescrie folosirea unui program computerizat pe care-l puteti folosi relaxati in casa, fara interventia doctorului.
Daca ochii va obosesc repede, lucrul la calculator va creaza dureri de cap si vedere neclara, daca va este greu sa va concentrati la citit sau daca aveti rau de masina – exista sanse foarte mari ca prin folosirea programelor de ortoptica computerizata  sa rezolvati aceste probleme.

– chestionar pentru determinarea gradului de oboseala

 

Comments are closed.